Opinia experților
noștri

e-Transport sigla de la StillCo

e-Transport

e-transport program de la StillCo

Ce este e-Transportul.

Sigur ați auzit deja de sistemul de facturare electronică, iar noi avem o aplicație excelentă care vă permite să creați și să gestionați facturile electronice cu ușurință.

Totuși, începând cu 1 ianuarie 2024, au apărut modificări în legislația română referitoare la emiterea facturilor electronice pentru transportul mărfurilor.

Printre modificările aduse de OUG 115/2023, au fost ajustate prevederile OUG 41/2022 cu privire la anumite aspecte legate de aplicarea sistemului RO e-Transport.

Cea mai importantă schimbare este că, începând cu 1 ianuarie 2024, sistemul RO e-Transport se aplică tuturor tipurilor de mărfuri supuse transportului internațional, nu doar mărfurilor cu risc fiscal ridicat, cum era până acum. Pe scurt, e-Transport reprezintă o notificare pe care companiile trebuie să o trimită către SPV atunci când sunt transportate mărfuri cu risc fiscal pe teritoriul României sau în afara României (în UE sau în afara UE), indiferent de tipul mărfurilor – fie că sunt sau nu bunuri cu risc fiscal.

Obligația de a declara (înregistra o scrisoare de trasura în sistemul ANAF) pe durata transportului internațional de mărfuri revine următoarelor categorii de utilizatori:

  • Expeditorul menționat în declarația vamală de export, în cazul mărfurilor supuse operațiunilor de import/export;
  • Destinatarul menționat în declarația vamală de import;
  • Beneficiarul din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri;
  • Furnizorul din România, în cazul bunurilor livrate intracomunitar;
  • Depozitul, în cazul în care se găsesc mărfuri supuse tranzacțiilor intracomunitare, se referă atât la mărfurile descărcate pe teritoriul României pentru depozitare, cât și la cele destinate formării unui nou lot. Aceasta se aplică și mărfurilor aparținând uneia sau mai multor părți care sunt încărcate pe transporturi noi în România după depozitare.
truck with goods

Când este obligatorie declararea în SPV și ce condiții trebuie să îndeplinească transportul:

  • Vehiculul are o greutate maximă admisă care depășește 2,5 tone.
  • Peste 500 kg de mărfuri cu risc fiscal sunt transportate pe teritoriul României.
  • Mărfurile transportate au o valoare de tranzacție care depășește 10.000 lei.

Pe teritoriul țării, declarăm doar mărfuri cu risc care îndeplinesc unul dintre criteriile menționate mai sus (punct de plecare în România, punct de descărcare în România).

Pe plan internațional, declarăm bunuri care îndeplinesc unul dintre criteriile de mai sus, indiferent dacă acestea sunt impozabile sau neimpozabile.

Astfel, putem concluziona că pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat, codul UIT trebuie obținut, indiferent dacă transportul este național sau internațional (așa cum se procedează și în prezent). În plus, codul UIT poate fi obținut și pentru alte mărfuri, dacă acestea fac parte dintr-un transport internațional.

truck delivery

Cum declari e-Transportul.

În sistem se declară date referitoare la: expeditor și destinatar, denumirea, caracteristicile, cantitatea și costul mărfurilor transportate, locurile de încărcare și descărcare, precum și informații despre vehiculele utilizate. Pe baza acestor informații, datele trebuie trimise către SPV (Spațiul Privat Virtual). Ulterior, sistemul RO e-Transport va genera un cod unic asociat mărfurilor transportate, numit cod UIT.

După primirea codului UIT, care trebuie furnizat șoferului, vehiculul poate porni spre destinație.

În sistemul nostru de facturare electronică, aveți posibilitatea să creați cu ușurință toate documentele.Puteți descoperi toate funcțiile disponibile în cadrul sistemului nostru.

Există mai multe opțiuni pentru a trimite o declarație de transport către SPV: o puteți trimite direct din SPV sau puteți utiliza un software specializat, cum ar fi programul e-Transport pe care l-am dezvoltat. Acesta vă permite să completați informațiile necesare și să le trimiteți către SPV. După verificarea efectuată de ANAF, veți primi un cod UIT, care constituie dovada expedierii prin e-Transport. Puteți explora gratuit toate funcțiile programului nostru e-Transport.

Cum se transmite e-Transportul?

Având în vedere că aceasta este o declarație depusă în SPV, va trebui mai întâi să accesați contul companiei în SPV.

Există mai multe opțiuni

  1. Direct din contul SPV – faceți clic aici.
  2. Dintr-un software specializat – sigla e-facturafactura, pe care îl folosiți pentru gestionarea facturării. Programul include o secțiune dedicată e-Transportului, unde puteți depune o declarație și primi un cod UIT într-o singură interfață.

Puteți oricând să discutați cu specialistul nostru despre depunerea unei astfel de declarații și să fiți siguri că, folosind software-ul nostru, procesul este întotdeauna simplu! Explorați programul sigla e-facturafactura pe care îl oferim!

Dacă aveți întrebări, sunați-ne! Vom fi bucuroși să vă povestim din experința de implementare a programului nostru.

Sunați-ne